Мира Маркович - съпругата на бившия югославски президент Слободан Милошевич -

...
Мира Маркович - съпругата на бившия югославски президент Слободан Милошевич -
Коментари Харесай

Почина Мира Маркович, вдовицата на Слободан Милошевич

Мира Маркович - брачната половинка на някогашния югославски президент Слободан Милошевич - умря в Русия на 76-годишна възраст.

Кончината ѝ е удостоверил пред Би Би Си непосредствен на фамилията другар - сръбският политик Милютин Мрконич.

Позната като " Лейди Макбет на Балканите ", госпожа Маркович, родена под името Миряна, само че приела партизанското на майка си - Мира - през 1944 година, е значима политическа фигура през 90-те години, по време на разпадането на Югославия.

Тя е един от най-доверените и авторитетни съветници на брачна половинка си преди ареста му през 2001 година

Обвиненият в геноцид по време на войната в Босна и Херцеговина в интервала 1992 – 1995 година, в принудително експулсиране на повече от 250 000 души от Босна и за причиняването на гибелта на хиляди мюсюлмани по време на клането в Сребреница Милошевич умира през 2006 година Намерен е мъртъв в килията си във военния затвор на трибунала в Хага на 11 март. Аутопсията открива, че повода е сърдечен удар.

Мира и Слободан са семейство повече от четири десетилетия и са съвсем неразделни до екстрадицията на Милошевич. Преди да го срещне, Миряна има детство, изпълнено с принуждение. Майка ѝ е партизанка, хваната от нацистите през 1942 година Измъчвана, издава секрети. Твърди се, че след освобождението ѝ личният ѝ татко - дядото на Миряна - разпорежда изтезанието на щерка си за изменничество.

През 2003 година Миряна - към този момент Мира Маркович - бяга от Сърбия, където е упрекната в корист с власт и контрабанда с цигари. Подозират я и в поръчителството на политическо ликвидиране на публицист. В Русия получава политическо леговище и остава там до гибелта си.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР